Site pictogram Autoverzekering vergelijken

Schadevrije jaren

Het is voor verzekeraars belangrijk om uw schadeverleden te weten. Zij gaan ervan uit dat een voorzichtige automobilist, die in het verleden geen schades heeft veroorzaakt, ook in de toekomst minder schades zal veroorzaken. Althans de kans daarop wordt kleiner geschat.

Uw schadeverleden wordt uitgedrukt in het aantal schadevrije jaren dat u heeft gereden. Verzekeraars houden het aantal schadevrije jaren bij. Als u een nieuwe autoverzekering afsluit, dan wordt gevraagd hoeveel jaren u zonder schade heeft gereden. Verzekeraars registeren sinds 2007 het aantal opgebouwde schadevrije jaren in een centrale database.

Wordt uw huidige autoverzekering beeindigd? Of eindigt het gebruik van uw leaseauto? Vraag dan altijd een royementsverklaring op. Dit is een bewijs van de door u opgebouwde schadevrije jaren. Bedenk dat deze verklaring slechts een jaar geldig is, daarna vervalt dit opgebouwde recht.

Tip: Heeft u langer dan een jaar geen nieuwe autoverzekering, en wilt u uw opgebouwde schadevrije jaren toch behouden? Voor dit geval wordt wel eens geadviseerd om uw huidige autoverzekering niet op te zeggen, maar tijdelijk te stoppen. Zo kunt u proberen om uw schadevrije jaren langer dan een jaar in stand te houden. Vraag naar de mogelijkheden bij uw huidige autoverzekeraar.

Mobiele versie afsluiten