Schadevrije jaren

Het is voor verzekeraars belangrijk om uw schadeverleden te weten. Zij gaan ervan uit dat een voorzichtige automobilist, die in het verleden geen schades heeft veroorzaakt, ook in de toekomst minder schades zal veroorzaken. Althans de kans daarop wordt kleiner geschat.

Uw schadeverleden wordt uitgedrukt in het aantal schadevrije jaren dat u heeft gereden. Verzekeraars houden het aantal schadevrije jaren bij. Als u een nieuwe autoverzekering afsluit, dan wordt gevraagd hoeveel jaren u zonder schade heeft gereden. Verzekeraars registeren sinds 2007 het aantal opgebouwde schadevrije jaren in een centrale database.

Wordt uw huidige autoverzekering beeindigd? Of eindigt het gebruik van uw leaseauto? Vraag dan altijd een royementsverklaring op. Dit is een bewijs van de door u opgebouwde schadevrije jaren. Bedenk dat deze verklaring slechts een jaar geldig is, daarna vervalt dit opgebouwde recht.

Tip: Heeft u langer dan een jaar geen nieuwe autoverzekering, en wilt u uw opgebouwde schadevrije jaren toch behouden? Voor dit geval wordt wel eens geadviseerd om uw huidige autoverzekering niet op te zeggen, maar tijdelijk te stoppen. Zo kunt u proberen om uw schadevrije jaren langer dan een jaar in stand te houden. Vraag naar de mogelijkheden bij uw huidige autoverzekeraar.

2 reacties op “Schadevrije jaren”

 1. Geachte dames en heren,

  ik zou graag het aantal schadevrije jaren willen herberekenen omdat ik me realiseer dat ik vroeger met mijn auto verzekerd was en deze jaren niet zijn meegerekend in de polis die ik voor mijn huidige auto heb.

  Kan mijn toenmalige verzekeraar nagaan hoeveel schadevrije jaren ik heb als ik hen het kenteken van mijn oude auto die bij die organisatie verzekerd was opgeef?

  Dat was een Opel XXX met kenteken XX-XX-XX.

  Ik heb de auto verkocht toen ik naar het buitenland emigreerde. Sinds kort woon ik weer in Nederland en heb ik een andere auto waarvoor ik dus teveel premie betaal.

  Hartelijk dank voor uw hulp in deze,

  met vriendelijke groet,

  Angela

  1. Best Angela,
   Je stelt een vraag over eerder opgebouwde schadevrije jaren, en of de toenmalige verzekeraar dit kan opgeven.
   Zie meer informatie op: https://www.autoverzekeringvergelijken.com/tips/schadevrije-jaren/ .
   Het hangt per verzekeraar ervan af of zij deze verklaring kunnen en willen afgeven. Verder is van belang dat de geldigheid van de verklaring een beperkte geldigheidsduur heeft.
   Ik adviseer je om rechtstreeks met je toenmalige verzekeraar op te nemen.
   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Redactie Autoverzekeringvergelijken.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.