Premie

Misschien dat u daar niet zo van op de hoogte bent, maar de premie van een autoverzekering wordt zeer nauwkeurig vastgesteld aan uw specifieke kenmerken. De premie is dus voor elke consument net even anders.

Hoe wordt premie bepaald?
Verzekeraars bepalen de hoogte van de premie van een autoverzekering aan de hand van een aantal factoren. De belangrijkste elementen zijn de kenmerken van uzelf, de kenmerken van uw auto, en uw rijgedrag.

Kenmerken van uzelf – Uw leeftijd en uw adres zijn belangrijke parameters bij de premiebepaling. Verzekeraars veronderstellen dat oudere mensen verstandiger en voorzichtiger rijden, en minder schades veroorzaken. Verder wordt gekeken naar uw postcode. Verzekeraars hebben uitvoerig Nederland in kaart gebracht, en kunnen zo zien uit welk milieu u komt. Met de daarbij behorende veronderstellingen voor rijgedrag en schaderisico. En verzekeraars kijken ook naar de regio waarin u woont. De Randstad kent een drukker verkeersbeeld en meer autoinbraken, terwijl het platteland dit minder heeft.

Kenmerken van uw auto – Rijdt u in een standaard middenklasser? Dan betreft het een marktconforme auto die tegen acceptabele kosten is te repareren en die goed is te verkopen. Dit vormt een lager risico voor een verzekeraar dan een meer exotisch type. De waarde van uw auto is cruciaal. Het merk en model (en bijbehorend gewicht) van uw auto is van groot belang voor de hoogte van de premie.

Uw rijgedrag – Uw schadeverleden is uiteraard van groot belang. Een van de belangrijkste factoren is het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd. Verder is relevant hoeveel kilometers u jaarlijks rijdt. Bij meer autorijden is er simpelweg meer kans op schade. En ook wordt tegenwoordig gevraagd of u de auto zakelijk gebruikt.
Weging van criteria bij premiebepaling

Wij hebben op basis van een uitgebreid aantal premieberekeningen onderzocht welke criteria het meest bepalend zijn voor de hoogte van de premie. De invloed van de belangrijkste criteria op de premie is als volgt.

*) Onder woonplaats wordt ook adres en regio verstaan.
**) Met uitzondering van jongeren onder de 23 jaar en senioren ouder dan 65 jaar. Voor deze groepen geldt namelijk wel een specifieke toeslag naar aanleiding van de leeftijd. Sommige verzekeraars zijn zelfs niet bereid om deze groepen te verzekeren.

Meer weten?
Wilt u weten hoe hoog de premie van een autoverzekering is? Kijk in ons overzicht van autoverzekeringen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.