Het Kifid is een klachteninstituut voor de financiële dienstverlening. In een zaak hebben zij een uitspraak gedaan die invloed heeft op alle autoverzekeringen. De premie voor de autoverzekering mag namelijk niet meer dan 10% stijgen. Gebeurt dat wel? Dan moet de autoverzekering automatisch opgezegd worden. Het verbond van Verzekeraars is niet blij met de uitspraak van het Kifid.
Bij het Kifid kun je terecht met een klacht over bijvoorbeeld een verzekeraar. Uiteraard moet je eerst proberen om er met de verzekeraars uit te komen, maar als dat niet lukt gaat het Kifid zich ermee bemoeien. Dat deden ze ook in een zaak over de sterke stijging van de premie voor een autoverzekering. Bij een stijging van de premie met meer dan 10% moet de verzekering beëindigd worden, tenzij de verzekeraar de uitdrukkelijke toestemming van de verzekeringnemer heeft om de premie zo sterk te verhogen. Dit is althans de mening van de toezichthouder.
DNB wenst hogere premies, maar het mag niet
De Nederlandsche Bank heeft autoverzekeraars in 2015 opgeroepen om de premies voor de autoverzekering te verhogen. Door concurrentiestrijd tussen de verzekeraars werd de premie kunstmatig laag gehouden. De premies waren te laag om de kosten te dekken. Ongeveer de helft van de verzekeraars hebben de premies al verhoogd, en de rest zal nog volgen. Het kan namelijk niet anders.
Wordt de premie van jouw autoverzekering verhoogd?
Heb jij al een premieverhoging van jouw verzekeraar gekregen? Een goed moment om over te stappen naar een andere verzekeraar. De verschillen zijn dermate groot dat je nog wel een verzekeraar kunt vinden die niet de hoofdprijs vraagt voor de verzekering.
Meer tips
Interieurschade
Geschorste auto verzekeren
Autoverzekering per doelgroep
Tips autoverzekering
Wat bepaalt premie autoverzekering
Uitsluitingen autoverzekering