Premie autoverzekering mag maximaal 10 procent omhoog

Het Kifid is een klachteninstituut voor de financiële dienstverlening. In een zaak hebben zij een uitspraak gedaan die invloed heeft op alle autoverzekeringen. De premie voor de autoverzekering mag namelijk niet meer dan 10% stijgen. Gebeurt dat wel? Dan moet de autoverzekering automatisch opgezegd worden. Het verbond van Verzekeraars is niet blij met de uitspraak van het Kifid.

Bij het Kifid kun je terecht met een klacht over bijvoorbeeld een verzekeraar. Uiteraard moet je eerst proberen om er met de verzekeraars uit te komen, maar als dat niet lukt gaat het Kifid zich ermee bemoeien. Dat deden ze ook in een zaak over de sterke stijging van de premie voor een autoverzekering. Bij een stijging van de premie met meer dan 10% moet de verzekering beëindigd worden, tenzij de verzekeraar de uitdrukkelijke toestemming van de verzekeringnemer heeft om de premie zo sterk te verhogen. Dit is althans de mening van de toezichthouder.

DNB wenst hogere premies, maar het mag niet

De Nederlandsche Bank heeft autoverzekeraars in 2015 opgeroepen om de premies voor de autoverzekering te verhogen. Door concurrentiestrijd tussen de verzekeraars werd de premie kunstmatig laag gehouden. De premies waren te laag om de kosten te dekken. Ongeveer de helft van de verzekeraars hebben de premies al verhoogd, en de rest zal nog volgen. Het kan namelijk niet anders.

Wordt de premie van jouw autoverzekering verhoogd?

Heb jij al een premieverhoging van jouw verzekeraar gekregen? Een goed moment om over te stappen naar een andere verzekeraar. De verschillen zijn dermate groot dat je nog wel een verzekeraar kunt vinden die niet de hoofdprijs vraagt voor de verzekering.

Meer tips

Interieurschade
Geschorste auto verzekeren
Autoverzekering per doelgroep
Tips autoverzekering
Wat bepaalt premie autoverzekering
Uitsluitingen autoverzekering

6 reacties op “Premie autoverzekering mag maximaal 10 procent omhoog”

 1. Met een stijging van meer dan 10% is dan ook wel erg hoog, als je dit als verzekeringsmaatschappij zomaar zou kunnen doen word het wel lastig voor de consument om een verzekering te kunnen betalen.

  Groet,

  Lucien

 2. net mei 2017 autopolis binnengekregen van AON. Hier een stijging van ruim 40%……… en ook nog eens afschaffing van de pakketkorting van 10%…… dus een verhoging van ruim 50%.
  Kan dit zo maar.

  Overigens zijn de verhogingen bij dezelfde klub voor woonhuis, inboedel en aansprakelijkheid ook met resp 180%!!!!!, 55%!!!! en 95%!!!!!! gestegen.

  Kan kifid daar wat aan doen of wat zijn de wegen?

 3. Ik heb sinds vorig jaar mijn verzekering bij All Secur. Betaal voor Kia Picanto nu 28,64 per maand incl. inzittenden, nieuwwaarde en keus eigen garage.
  Kreeg afgelopen week nieuw premievoorstel, met een verhoging van rond de 23% naar 35,49 per maand.
  Gebeld maar ze geven aan dat ze teveel schades e.d. hebben en daardoor de premie zo enorm stijgt.
  Doen ze dus verder niets aan.

  1. De uitspraak van Kifid verhinderd helaas niet dat een verzekeraar de premie met meer dan 10% kan verhogen. Echter, zij heeft dan wel instemming van de verzekerde (uitdrukkelijke aanvaarding) nodig om de verzekering te verlengen. U bent dus vrij om op dat moment de verzekering op te zeggen en een andere verzekering af te sluiten.
   Redactie Autoverzekeringvergelijken.com

 4. We kregen na het telefonisch doorgeven van een adreswijziging bij Dealer Service ( Voogd en Voogd verzekeringen) een premie verhoging van 37,5 %. .ik weet niet of dit legaal is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.