Kan ik direct de weg op na het afsluiten van een autoverzekering?

Nadat je een auto hebt afgeschaft, is het natuurlijk belangrijk om de verzekering direct goed te regelen. Het is niet toegestaan om met de auto de openbare weg te betreden, op het moment dat deze niet minimaal WA verzekerd is. Na het afsluiten van een autoverzekering heb je een zogenoemde ‘voorlopige dekking’. Dit zorgt ervoor dat je direct na het afsluiten van de autoverzekering mag gaan rijden.

De tijd tussen de voorlopige dekking en de definitieve dekking wordt door autoverzekeraars of tussenpersonen gebruikt om te beoordelen of de aangeleverde gegevens naar waarheid zijn ingevuld. Na een aantal dagen zal de voorlopige dekking automatisch worden omgezet in een definitieve dekking.

Ongeldige voorlopige dekking met terugwerkende kracht

Om met een gerust hart de weg op te gaan, is het van uiterst belang om de juiste gegevens aan te leveren aan de autoverzekeraar. Op het moment dat tijdens de voorlopige dekking blijkt dat de gegevens niet naar waarheid zijn ingevuld, dan zal de voorlopige dekking met terugwerkende kracht worden ontbonden. Eventuele schade die is ontstaan tijdens de periode van voorlopige dekking zal in dat geval dan ook niet worden uitbetaald door de autoverzekeraar.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik echt verzekerd bent met een voorlopige dekking?

De enige manier om er voor te zorgen dat je echt verzekerd bent met een voorlopige dekking, is door tijdens het afsluiten van de verzekering alleen juiste gegevens aan te leveren. Het heeft dus geen enkele zin om bepaalde gegevens achter te houden om bijvoorbeeld tot een lagere premie te komen. Uiteindelijk voeren alle autoverzekeraars controles uit, waardoor onwaarheden vroeg of laat altijd zullen worden opgemerkt.

Is de informatie die je bij het afsluiten van een autoverzekering moet invullen niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op met de autoverzekeraar. Het verkeerd invullen van de gegevens kan, zoals eerder beschreven, een flink aantal consequenties hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.