Wat bepaalt premie autoverzekering?

Waar is de premie voor de autoverzekering van afhankelijk?
Verzekeraars hanteren sterk uiteenlopende tarieven voor de autoverzekering. Dit maakt het vergelijken van autoverzekeringen een aanrader. Welke factoren bepalen de premie voor de autoverzekering?

De premie is sterk afhankelijk van de gekozen dekking. De meest uitgebreide autoverzekering is de WA casco verzekering. Op deze verzekering kun je ook je eigen autoschade verhalen. De goedkoopste dekking is de WA verzekering. Deze verzekering biedt uitsluitend dekking voor schade aan anderen veroorzaakt met de auto. Een tussenvorm is de WA beperkt casco. In deze verzekeringsvorm ontvang je bijvoorbeeld ook een uitkering bij ruitbreuk, diefstal van de auto en aanrijding met loslopende dieren. Andere belangrijke premiebepalende factoren zijn:

• Aantal schadevrije jaren Voor ieder jaar dat je schadevrij rijdt krijg je een schadevrij jaar. Hiermee bouw je een korting op in de autoverzekering. De korting kan oplopen tot maar liefst 85% bij sommige verzekeraars.

• Leeftijd regelmatige bestuurder Verzekeraars hanteren vaak hogere tarieven voor bestuurders tot 24 jaar oud. De opslag voor jonge bestuurders kan tientallen procenten bedragen.

• Waar woon je? Een verzekerde in de Randstad heeft een grotere kans op schade in vergelijking met gebieden waar minder verkeer is. Verzekerden in duurdere regios kunnen vaak besparen door te vergelijken. Niet alle verzekeraars hanteren namelijk grote opslagen voor drukkere delen van Nederland.

• Hoeveel kilometer rijd je per jaar? Iemand die 25.000 kilometer per jaar rijdt, heeft een grotere kan op schade in vergelijking met een verzekerde die maar 10.000 kilometers per jaar rijdt.

• Wat is de cataloguswaarde? Voor de WA casco verzekering is dit een zwaarwegende factor voor de hoogte van de premie. De waarde maakt namelijk nogal een verschil in wat er maximaal uitgekeerd moet worden bij een omvangrijke schade.

Bijvoorbeeld ook merk en zelfs de kleur van de auto kan verschil maken. Gelukkig hoef jij jouw hoofd hier niet over te breken. Met onze vergelijkingstool kun je eenvoudig vergelijken en de verzekeraar kiezen met de beste autoverzekering tegen de laagste premie.

Meer weten? Lees meer over hoe de premie van een autoverzekering wordt vastgesteld.

1 reactie op “Wat bepaalt premie autoverzekering?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.