Wat bepaalt premie van autoverzekering?

Het blijft onduidelijk; hoe wordt nou precies de premie voor een autoverzekering bepaald? Hoe komt het dat jij net een andere maandelijks bedrag betaalt voor je autoverzekering dan je buurman? Verzekeraars hebben zeer gedetailleerde – bijna wetenschappelijke – technieken om de hoogte van de individuele verzekeringspremie te bepalen. Dit gebeurt door assuradeurs; verzekeringsspecialisten die allerlei variabelen en wegingsfactoren bij elkaar optellen.

De belangrijkste componenten die de premie van een autoverzekering bepalen, zijn a) je persoonlijke kenmerken (rijgedrag en woonplaats), b) de kenmerken van je auto en c) de dekking.

A) Je persoonlijke kenmerken

Verzekeraars proberen de kans in te schatten dat zij een schadepremie aan jou moeten uitkeren. Des te meer schadevrije jaren, en des te ouder je bent, des te kleiner de kans dat jij schades oploopt. En dat scheelt in de premie. Daarbij kijken ze ook naar je postcode; als je midden in de stad woont, is de kans op schade groter dan als je ergens op het platteland woont. En tot slot is een belangrijke variabele hoeveel je per jaar rijdt. Rij je meer, dan heb je simpelweg meer kans op schades of ongelukken.

B) Kenmerken van je auto

Een duurdere auto kost meer geld om te repareren. Daarom is een duurdere auto ook kostbaarder in de verzekering. Maar daarnaast speelt ook nog een indirect effect; namelijk dat een snellere en zwaardere auto meer schade kan aanrichten. Ook dat heeft een weging in de premie.

C) Je dekking

Hoeveel risico loop jij en hoeveel risico wordt door de verzekeraar gedragen? Dit komt tot uitdrukking in de dekking die je kiest. De minimale dekking die in Nederland moet verzekeren is de WA; hierbij wordt schade gedekt die jij bij anderen kan maken. Vervolgens kan je deze dekking uitbreiden naar WA-plus. Daarbij zijn belangrijke risico’s zoals diefstal, inbraak, brand-, ruit- en stormschade gedekt. Tot slot kan je alle mogelijke risico’s verzekeren met de zogenaamde allrisk-dekking. Dan ben je gedekt voor schade door eigen schuld. Verder valt er nog te denken aan allerlei aanvullende dekkingen zoals een inzittendenverzekering en rechtsbijstandsdekking in het verkeer.

Meer weten? Kijk bij onze vergelijker welke autoverzekeraar voor jouw kenmerken, jouw auto en jouw dekking de laagste premie rekent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.