Autoverzekering, welke dekking kiezen?

Welke dekking moet ik kiezen?

Besparen op de autoverzekering doe je niet op de kwaliteit, maar je speelt verzekeraars tegen elkaar uit. Door het vergelijken kies je de autoverzekering die het beste bij jouw auto past, tegen de laagste prijs. Welke dekkingen kun je tussen kiezen?

De beste dekkingen tegen de laagste prijs

De beste dekking is de WA casco (all risks autoverzekering), maar het is ook de duurste. De WA dekking is de meest beperkte en uiteraard ook de goedkoopste. Het is de truc om de meest uitgebreide autoverzekering te kiezen tegen de laagste premie.

De drie dekking waar je tussen kunt kiezen

Verzekeraars bieden drie standaard dekkingen aan. Inhoudelijk verschillen de dekkingen bij de tientallen Nederlandse verzekeraars nauwelijks. Het gaat om de volgende verzekeringsvormen:

 • WA
 • WA + beperkt casco
 • WA casco

Dekking in de WA autoverzekering?

Deze verzekering vergoedt alleen schade veroorzaakt met de verzekerde auto aan anderen. Het gaat dus om schades waar je wettelijk voor aansprakelijk bent. Schade aan je eigen auto krijg je nooit uitgekeerd door je eigen verzekeraar.

Dekking in de WA + beperkt casco?

Naast schade met jouw auto veroorzaakt waar je aansprakelijk voor bent, biedt deze verzekeringsvorm een aanvullende dekking. Je bent namelijk aanvullend verzekerd tegen schade door:

 • Brand, blikseminslag en ontploffing
 • Botsing met loslopende dieren
 • Diefstal
 • Ruitbreuk
 • Stormschade
 • Hagelschade

Dekking in de WA casco

Deze verzekering biedt de dekking aan van de twee andere verzekeringsvormen plus schade aan eigen auto door een aanrijding. Met deze dekking loop je dus zelf het minste risico.

Welke dekking kies ik?

Het liefst ga je natuurlijk voor de meest uitgebreide autoverzekering. Of dat slim is hangt af van de hoogte van de premie. Hier kun je maar op één manier achter komen. Vergelijk en zie wat je per maand kwijt bent voor de WA casco. Komt de premie te hoog uit? Kies dan voor een goedkopere dekking.

2 reacties op “Autoverzekering, welke dekking kiezen?”

 1. Lauren de Bruijn

  Hartelijk bedankt voor alle deze informatie, heel nuttig. Ik heb kort geleden een auto gekocht en natuurlijk wil ik dat verzekeren. Persoonlijk ben ik van mening dat soms is het beter om hogere prijs te betalen en de kwaliteit op zo’n manier te verzekeren dus ik denk dat ik voor WA casco zal gaan. Maar toch moet ik nog een beetje erover nadenken 🙂

 2. Duidelijk en handig artikel, erg helder overzicht van wat waarbij hoort. Als je dus een verzekering gaat afsluiten denk na wat je wilt. Niet iedere auto is het waard om all risk te verzekeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.