auto winter

Auto winterklaar maken

Je auto winterklaar in 4 stappen

Veel mensen kijk ieder jaar weer uit naar het koude weer en de gezelligheid die hierbij komt kijken. Anderen vrezen de dagen dat de regen met bakken uit de hemel komt vallen en zonlicht tot een ver verleden verbannen. Bij welke groep je ook hoort, je zult ongetwijfeld ook gedurende de wintermaanden af en toe de weg op gaan. Omdat de winter veel weersveranderingen kent en alles behalve voorspelbaar is, is het verstandig om je auto op tijd winterklaar te maken zodat het winterse weer je niet overvalt. En dit betekent meer dan enkel het wisselen van zomer- naar winterbanden. Volg je de stappen in dit blog? Dan ben je goed voorbereid voor die koude en gure dagen.

1. Plaats je winterbanden onder de auto

Laten we dan toch maar beginnen met de meest voor de hand liggende voorbereiding voor de winter: de bandenwissel. Eind september en begin oktober worden de bandenspecialisten weer overspoeld met aanvragen om de tweejaarlijkse bandenwissel uit te voeren. Deze periode kent vaak nog relatief goede weersomstandigheden maar de weken vanaf eind oktober worden al gauw onvoorspelbaar. Wees er daarom op tijd bij en wissel tijdig je banen – of laat dit doen bij de specialist.

2. Verwissel je ruitenwisservloeistof voor een antivries variant

Hoewel krabben vaak onvermijdelijk is, wil je uiteraard niet dat je voorruit gedurende de rit opnieuw bevriest omdat je de zomervariant van je ruitenwisservloeistof nog gebruikt. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zorg er daarom voor dat je rondom de bandenwissel ook overstap op ruitenwisservloeistof met antivries. Deze variant is blauw van kleur, in tegenstelling tot de roze (en soms gele) vloeistof die je in de zomer gebruikt.

3. Maak de rubbers van de deuren schoon

Dingen die vastvriezen is gedurende de wintermaanden toch wel het voornaamste probleem van autobezitters. Dit geldt bijvoorbeeld voor sloten, de handrem en voor de deuren. Om te voorkomen dat je deuren ’s ochtends vroeg niet open kunnen, is het verstandig om de rubbers van de deuren in oktober goed schoon te maken en in te smeren met talkpoeder. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht tussen de rubbers kan komen dat vervolgens vastvriest. Wel zo prettig wanneer je in ieder geval in je auto kunt komen ’s ochtends om de boel op te warmen.

4. Koop voldoende hulpmiddelen

Tijdens de winter kun je wel wat hulp gebruiken als het aankomt op het berijdbaar houden van je auto. Denk bijvoorbeeld aan een deken die je over de voorruit kunt plaatsen zodat je ’s ochtends niet hoeft te krabben. En als je dit dan toch moet doen, een goede ijskrabber. Maar denk ook aan slotontdooier die instant hulp biedt wanneer je auto niet opengaat. De gouden tip: bewaar je slotontdooier buiten de auto. Dit klinkt misschien als een open deur maar het zal je verbazen hoe vaak hier toch niet helemaal goed over nagedacht wordt en de föhn er alsnog bij moet komen.

5. Check je autoverzekering

Is je autoverzekering nog up-to-date? Of is een aanvullende dekking misschien een goed idee? Wanneer je binnenkort een nieuwe auto verwacht is het helemaal belangrijk om voor de winter de juiste verzekering af te sluiten. Je bent uiteraard verplicht om een WA autoverzekering af te sluiten, maar kijk ook goed naar aanvullende mogelijkheden zodat je niet voor hoge kosten komt te staan. Een autoverzekering afsluiten kan eenvoudig online en is zo geregeld!

Helemaal klaar voor de winter

Je auto winterklaar maken is ieder jaar weer een belangrijke bezigheid. Zorg er dus voor dat je ook dit jaar weer de nodige stappen onderneemt om gedurende de koude wintermaanden toch veilig op pad te kunnen.

Meer tips voor het winterklaar maken van je auto? Lees de tips van de Wegenwacht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.